Potřebuji řešit

Úvod » Podnikání » Živnosti » Detaily Životní situace
  
Okruh Podnikání
Kategorie Živnosti
Název životní situace Jak má být označena provozovna?
Základní informace

Provozovnou se pro účely živnostenského zákona rozumí prostor, v němž je živnost provozována. Za provozovnu se považuje i automat nebo obdobné zařízení sloužící k prodeji zboží nebo poskytování služeb a mobilní provozovna, tj. provozovna, která je přemístitelná a není umístěna na jednom místě po dobu delší než tři měsíce.

Kdo je oprávněn jednat
  • fyzická osoba žijící na území ČR
  • fyzická osoba žijící na území Evropské Unie
  • fyzická osoba žijící mimo území EU
    • případně pověřená osoba
Způsob řešení

Živnostenský zákon ukládá podnikateli povinnost oznámit předem živnostenskému úřadu zahájení a ukončení provozování živnosti v provozovně osobně u jakéhokoliv obecního živnostenského úřadu, poštou či elektronicky prostřednictvím kontaktního místa veřejné správy (Czech POINT) nebo přes datovou schránku.

Provozovna musí mít řádné, trvalé a zvenčí viditelné označení provozovny obchodní firmou nebo názvem nebo jménem a příjmením podnikatele a jeho identifikačním číslem, pokud bylo přiděleno. Mobilní provozovna a automat pak musí být navíc označeny rovněž i údajem o sídle nebo adrese, na které je umístěna organizační složka zahraniční osoby. V případě, že se jedná o provozovnu určenou k prodeji zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům, musí být rovněž označena jménem a příjmením osoby odpovědné za činnost provozovny, s výjimkou automatů, prodejní nebo provozní dobou určenou pro styk se spotřebiteli, nejedná-li se o mobilní provozovnu nebo automat, a dále kategorií a třídou u ubytovacího zařízení poskytujícího přechodné ubytování.

Označení restaurací - kuřácké zařízení, nekuřácké zařízení, zařízení s vyhrazenými prostory. Provozovna musí být označena v souladu se zákonem č. 379/2005 Sb., o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami. Vzory grafických značek podnikatelé naleznou v příloze tohoto zákona.

Kde lze řešit

Zahájení nebo ukončení provozování živnosti v provozovně:

Úřad městské části Praha 10
odbor živnostenský, odd. registrace podnikatelů

Vinohradská 3218/169, 100 00 Praha 10

Pověřená osoba: oddělení registrace podnikatelů

Otevírací doba úřadu
Online rezervace návštěv na pracoviště

Doklady K oznámení zahájení a ukončení provozování živnosti v provozovně není třeba žádný doklad vyjma dokladu totožnosti.

Pro účely živnostenské kontroly je ale podnikatel povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat právní důvod pro užívání provozovny; to neplatí pro mobilní provozovny a automaty. U mobilních provozoven je podnikatel povinen na žádost živnostenského úřadu prokázat oprávněnost umístění provozovny. Je-li provozovna umístěna v bytě a není-li podnikatel vlastníkem tohoto bytu, může v něm provozovat živnost pouze se souhlasem vlastníka.

Poplatky a lhůty

Oznámení zahájení a ukončení provozování živnosti v provozovně není zpoplatněno.

Nejčastější otázky
  • Jak má být označena provozovna?
    Provozovna musí být trvale, zvenčí, viditelně označena obchodní firmou nebo jménem a příjmením podnikatele a jeho identifikačním číslem. U provozoven určených pro prodej zboží nebo poskytování služeb spotřebitelům musí být dále označena jménem a příjmením osoby odpovědné za činnost provozovny, prodejní nebo provozní dobou, kategorií a třídou u ubytovacího zařízení poskytujícího přechodné ubytování.
Podobné situace předchozí -
Související situace