Aktuality z oblasti bezpečnosti

Praha 10 bojuje s nelegálním hazardem

Praha 10 v dubnu oznámila nelegální provozování hazardu v Malešicích. Na základě tohoto podnětu potom Celní správa odvezla z heren, na které městská část upozornila, celkem 17 herních automatů.

Publikováno: 01.06.2017
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Bezpečnost1577

Městská část Praha 10 pravidelně monitoruje, zda není na jejím území nelegálně provozován hazard. Při jedné z těchto kontrol zaměstnanci úřadu zjistili, že provozovatelé dvou heren v Malešicích porušují zákon, o čemž následně informovali orgán dozoru, tedy Celní správu.

Právě díky tomuto  oznámení  městské části Celní správa provedla kontroly, které potvrdily, že skutečně dochází k porušování zákona, a při zásahu potom zadržela a odvezla celkem sedmnáct hracích automatů a zabavila finanční hotovost ve výši  71 tisíc korun.

„Městská část ze zákona provádí jen takzvaný pasivní dozor, což znamená, že monitoruje situaci na svém území a případná podezření na porušování zákona hlásí Celní správě a Ministerstvu financí, Státnímu dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi. Potírání nelegálního hazardu se tak v Praze 10 daří hlavně díky úspěšné spolupráci s Celní správou. To se potvrdilo i v tomto případě, kdy se podařilo velmi efektivně docílit odvezení nelegálních automatů,“ vysvětluje radní Bohumil Zoufalík.

Na území městské části v průběhu let navíc dochází i k viditelnému omezování legálního hazardu, významně se snížil počet míst, kde se smí provozovat. Oproti původním 140 adresám, které byly povoleny v roce 2007, je v tuto chvíli možné provozovat hazard jen na čtrnácti místech, která jsou jasně stanovena vyhláškou magistrátu. Loterie a jiné hazardní hry, které se v současné době provozují na stanovených adresách povolilo Ministerstvo financí. Úřad městské části Praha 10 nevydal k 1.1.2017 žádné rozhodnutí o povolení provozu hazardních her.