Aktuality ze školství

ZŠ Eden z Prahy 10 originálně připomněla Boženu Němcovou. Z jejích pohádek učitelé načetli audioknihu

Unikátním způsobem upozornila Základní škola Eden na letošní dvousté výročí narození Boženy Němcové. Pedagogové přečetli a nahráli pohádky slavné spisovatelky, a vytvořili tak audioknihu. Od stejné školy je to třetí kreativní počin v krátké době. Sto let od založení republiky si v roce 2018 připomněla kulturně – vzdělávacím pásmem, třicet let od sametové revoluce vloni autorským filmem.

Publikováno: 22.07.2020
Kategorie: Článek, MČ Praha 10, Kultura, Školství3222
ZŠ Eden z Prahy 10 originálně připomněla Boženu Němcovou. Z jejích pohádek učitelé načetli audioknihu

S nápadem na originální připomínku Boženy Němcové přišla uprostřed ledna (spisovatelka se narodila 4. února) ředitelka základní školy Jana Churáčková. „Věděla jsem samozřejmě, jak jsou naši učitelé vstřícní vůči podobným námětům a jak jsou kreativní. Ale že zájem a ochotu o tuto mimopracovní aktivitu projeví devatenáct z nich, to mě překvapilo,“ přiznává ředitelka Churáčková.   

Členové pracovního týmu vybrali méně známé a nepříliš dlouhé příběhy, aby udrželi pozornost i malí posluchači z řad žáků, kteří jsou zvyklí hlavně na kombinaci poslechu s obrazem. Následně začalo samotné nahrávání: Každý učitel načetl jednu pohádku. „Překonali jsme při tom technické potíže (při prvním pokusu nás nahrávací zařízení zcela neposlouchalo) a vyrovnali se s možnostmi budovy (takřka neobsahuje tichá místa, kam by nepronikl tradiční školní ruch) i ´koronavirovým´ uzavřením škol, jež výrobu na čas přerušilo,“ popisuje Jana Churáčková. 

Projekt nahrání audioknihy je zrealizován v souladu s jednou z hlavních oblastí Místního akčního plánu rozvoje vzdělávání II na území MČ Praha 10 (tzv. MAP II) s číslem CZ.02.3.68/0.0/0.0/17_047/0011050, a to podporou čtenářské gramotnosti ve školách. Škola knihu rozeslala všem rodičům, kteří o ni projevili zájem, za dohodnutou cenu 50 korun. Součástí některých pohádek jsou vytvořené pracovní listy. 

ZŠ Eden tak do své pomyslné autorské sbírky zařadila první audioknihu. Poprvé na sebe výrazně upozornila před dvěma lety, kdy u příležitosti stoletého výročí republiky prezentovala pásmo „Pojďte s námi dekádami“. Vloni pak natočila rovnou film „Mozaika sametu“. Ten se sestává z krátkých videí, která natočily jednotlivé třídy na přidělené edukativní otázky. Vzniklo tak dílo, jež mělo i svou slavnostní premiéru ve Strašnickém divadle, a zároveň byl vytvořen edukativní materiál.

„Základní škola Eden se dlouhodobě orientuje na projektový styl výuky, což velmi vítáme a podporujeme. Mám velkou radost, když učitelé a jejich vedení realizují nápady, při nichž se žáci baví, a vzdělávání pak přichází spíše jako sekundární efekt,“ říká David Kašpar (VLASTA / STAN), místostarosta MČ Praha 10 pro školství a zároveň kulturu.

V Edenu si letos připomněli i 130 let od narození spisovatele Karla Čapka, když učitelé svou pedagogickou radu začali štafetou ve čtení povídky Básník. MČ Praha 10 tomuto výročí věnovala dokonce celoroční projekt Karel Čapek 130, v rámci nějž pořádá a podporuje akce napříč kulturním spektrem. Umělec totiž žil na jejím území, ve vile na Vinohradech.